pół kilo mąki
25 dag śmietany 18%
25 dag masła
szczypta soli
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Następnie owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce. Po wyjęciu dobrze schłodzonego ciasta, rozwałkowujemy, podsypując mąką, na placek grubości około 1 mm, następnie tniemy na 1,5cm paski. Ciasto nie może być rozwałkowane zbyt cienko, aby nie rwało się przy zawijaniu na foremkę. Foremki do rurek smarujemy tłuszczem i oplatamy paskiem ciasta, spiralnie, zaczynając od węższej strony. Jedną stronę rurki można obtoczyć w cukrze, Rozłożyć na wyłożonej papierem blasze i piec przez 15 min w temp 200 stopni C, aby zrumieniły się na złoto. Po tym czasie delikatnie wysunąć formę, Wystudzone rurki nadziewać kremem budyniowym lub bitą śmietaną.
Takie rurki to mój smak dzieciństwa. Mama pilnowała, żeby nie zjeść za dużo :)
OdpowiedzUsuńRurki z kremem och zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWieki rurek z kremem nie jadłam... Tobie wyszły cudowne :)
OdpowiedzUsuńBlogger mi się zbuntował, przepraszam :)
OdpowiedzUsuń:) dziękuje, dziewczyny są na prawdę pyszne, polecam z czystym sumieniem
OdpowiedzUsuń