środa, 10 września 2014

Zupa krem z dyni

Dynie kuszą swoim kształtem i kolorem, idealnie wpisując się w atmosferę jesieni. Zupa krem z dyni to propozycja nie do odrzucenia, aksamitna, smaczna, doskonała w swej prostocie. Zanim sięgniecie po kubek gorącej herbaty i zagrzebiecie się pod kocem z książką, rozgrzejcie brzuszyska pomarańczową zupą z nutą imbiru i curry


1 kg dyni
mała cebula
1 ząbek czosnku
3 szklanki bulionu warzywnego
łyżka oleju rzepakowego
pieprz
sól
odrobina startego świeżego imbiru
szczypta curry


Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy w niewielką kostkę. W garnku z grubym dnem podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, mieszamy. Całość zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem do miękkości, następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli curry i imbir.

Blendujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Do tak przygotowanej zupy można dodać łyżkę śmietany lub jogurtu. Świetnie smakuje tez posypana uprażonymi migdałowymi płatkami lub pestkami dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz