piątek, 12 września 2014

Tarta z kremem mascarpone i owocami lata

Tegoroczne lato dla mojego rocznego łakomczucha okazało się bardzo łaskawe. Mania ze smakiem zajadała się malinami i borówkami, które stanowiły podstawę jej diety przez lipiec i sierpień, Borówki na śniadanie, maliny na kolację, jeżyny na przegryzkę, gdyż kwaśne. Takiego owocożercy dawno nie widziałam. Moje młodsze dziecko jest smakoszem i nie odmawia niczego, rozwija w ten sposób swoje kubki smakowe i wrażliwość kulinarną;) zapełniając skutecznie brzuszek tym, co jej mama podsunie pod nos. Syn to rasowy nabiałowiec, serki i mleko, które pije litrami to jest to co tygryski lubią najbardziej. więc, aby był wilk syty i owca cała, powstała tarta, mega krucha, mega kremowa i mega owocowa. Teraz jest dobry czas, aby wykorzystać ostatnie borówki i jeżyny, zimą musimy zadowolić się mrożonymi.




Przepis na ciasto kruche zaczerpnęłam z książki Elizy Mórawskiej "Słodkie"

250 g mąki
150 g cukru pudru
125 g masła zimnego, prosto z lodówki, pokrojonego na kawałki
1/4 łyżeczki soli
2 żółtka
cukier waniliowy

Połączyć mąkę, cukier i sól, następnie dodać pokrojone masło i połączyć je z suchymi składnikami. w jak najkrótszym czasie, zagniatamy ciasto. Wystarczy, że składniki się ze sobą połączą, długie wyrabianie Ciasta sprawi, że będzie ono twarde. następnie formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 45 min.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i rozkładamy na formie do tarty (ja sam spód wykładam papierem do pieczenia), Można zawinąć ciasto na wałek, aby "bezpolesnie' przenieść je na formę, lub po prostu wylepić spód i brzegi. Wystające brzegi ciasta przycinamy, a spód nakłuwamy widelcem. ponownie wstawiamy do lodówki na 20min. Pieczemy ok 30 min w temp. 180 stopni, studzimy.

Krem, który robię o tarty jest kremem uniwersalnym, stosuję go do nadziewania rurek, tortów czy deserów, zmieniając jedynie proporcje. Wszystkie składniki kremu powinny być schłodzone.

350 ml śmietanki 36%
2-3 łyżki serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru

Śmietanę i mascarpone miksujemy do uzyskania jednolitego, gęstego kremu. Nie należny ubijać zbyt długo, aby krem się nie zważył. Następnie dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników.

Tak przygotowany krem wykładamy na upieczony spód, dekorujemy dowolnymi owocami. Przed podaniem schładzamy w lodówce kilka godzin.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz