poniedziałek, 15 września 2014

Figowe caprese

Dziś krótko i na temat - caprese figowe, robi się je szybko, smakuje zacnie. Świeże figi można kupić w delikatesach lub dyskontach. jak uczyniłam to ja, w jednym ze sklepów na 'L". Warto się rozejrzeć za nimi teraz, w zimowych miesiącach będzie zdecydowanie trudniej. Z ręką na sercu polecam:)




duża garść szpinaku baby
3-4 figi
2 kulki mozzarelli
prażone pestki słonecznika

sos
3 łyżki żurawiny słoiczkowej
łyżeczka miodu
2-3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek

Wszystkie składniki sosu wymieszać.

Liście szpinaku rozłożyć na talerzu. Mozzarelle i figi kroimy w plasterki, następnie na przemian układamy na szpinaku. Całość polewamy sosem, posypujemy prażonymi pestkami słonecznika. Voila!


1 komentarz: